همین حالا در خبرنامه مشترک شوید تا آخرین اخبار ، اطلاع رسانی ها و تخفیف ها را دریافت کنید.

با ما در ارتباط باشید

سبد خرید

کدام بخش مغز ارتباطات ما رو کنترل می کنه؟

کدام بخش مغز ارتباطات ما رو کنترل می کنه؟

کدام بخش مغز ارتباطات ما رو کنترل می کنه؟ سوالی که ممکن است حتی برای یک بار هم از خود پرسیده باشید، ما در کلینیک زندگی شاد در این مقاله سعی میکنیم تا به این پرسش پاسخ دهیم.

ارتباطات، داستان فیناس گیج

فیناس گیج یک کارگر ساخت و ساز راه آهن در دهه 1800 بود. او دچار یک حادثه وحشتناک شد. در حین کار، در اثر انفجار، یک میله آهنی ضخیم به طور کامل از پیشانی او عبور کرد. ممکن است فکر کنید این تصادف او را به شدت مجروح می کند یا حتی بدتر از آن، او را می کشد! اما نه. با وجود تخریب بخش‌هایی از قسمت جلویی مغزش، این اتفاق وحشتناک تأثیر بسیار کمی بر او گذاشت. در کمال تعجب. فینیاس گیج بلافاصله پس از تصادف به هوش آمد. اما تعامل و ارتباطات او تحت تاثیر قرار گرفت. او با وجود داشتن سوراخی در پیشانی، هنوز می توانست راه برود. صحبت کند و تقریباً 12 سال دیگر به زندگی ادامه داد. آیا این مشاهدات شگفت‌انگیز می‌تواند به این معنی باشد که قشر جلوی پیشانی درست بالای چشمان شما در هدایت رفتارهای پیچیده نقش دارد، برای عملکرد روزانه مهم نیست؟ آیا قشر جلوی مغز عملکردهای دیگری دارد که ما هنوز آنها را درک نمی کنیم؟ می دانیم که به دلایل نامعلومی، شرکت راه آهن پس از حادثه از استخدام مجدد او خودداری کرد. علاوه بر این، چند داستانی که در مورد رفتار فیناس گیج پس از تصادف وجود دارد. نشان می دهد که شخصیت و نگرش او نسبت به دیگران به نحوی تغییر کرده است و دوستان می گویند که گیج “دیگر گیج نیست”. کدام بخش مغز ارتباطات ما رو کنترل می کنه؟

ارتباطات و علوم اعصاب

علوم اعصاب همچنان به ما چیزهای جدیدی در مورد نقش قشر جلوی مغز در زندگی روزمره ما می آموزد. از خود بپرسید: آیا همان چیزهای شخصی را که به خانواده و دوستان خود می گویید، مانند یک خاطره ارزشمند، به یک غریبه می گویید؟ دانشمندان دریافتند که بیمارانی که آسیب جدی به قشر جلوی مغز داشتند، این چیزهای شخصی را به غریبه ها می گفتند. حتی اگر بعد از آن احساس خجالت می کردند. اما، چرا بیماران توجه نکردند که با یک غریبه صحبت می کنند؟ ممکن است قشر جلوی مغز برای تنظیم ارتباط ما ضروری باشد. یعنی انتقال یک فکر یا ایده از فردی به فرد دیگر بر اساس شخصی که با او در ارتباط هستیم؟  
درمان پرخاشگری ارائه خدمات روانشناسی در مجهزترین مرکز نوروفیدبک مشهد
 

استفاده از یک بازی کامپیوتری برای بررسی ارتباطات

چگونه می توانیم بررسی کنیم که آیا قشر جلوی مغز برای تنظیم ارتباطات ما (نحوه صحبت با دیگران و انواع چیزهایی که به آنها می گوییم) بسته به شخصی که با آنها ارتباط برقرار می کنیم ضروری است؟ یکی از راه‌های یافتن پاسخ به این سوال این است که: واقعاً نحوه تنظیم ارتباطات خود را هنگام برقراری ارتباط با افراد مختلف اندازه‌گیری کنید.  آسیب مغزی می تواند به دلیل نیروی خارجی (تروما) باشد. ممکن است در اثر نیروی داخلی مانند فشار ناشی از تومور یا بیماری عصبی رخ دهد.  به منظور اندازه گیری تغییرات در ارتباطات، ما یک بازی رایانه ای طراحی کردیم. بازی ای که در آن شرکت کنندگان از یک نشانه پرنده برای برقراری ارتباط با شخص دیگری از طریق صفحه رایانه استفاده کردند. بدون اینکه واقعاً بتوانند آن شریک را ببینند یا با آن صحبت کنند.

این شکل “آنلاین” ارتباط برای آزمایش ما دو مزیت دارد.

ابتدا، حرکات پرنده روی صفحه کامپیوتر امکان اندازه گیری دقیق رفتارهای ارتباطی هر شرکت کننده را فراهم می کند. این به ما راهی می دهد تا تعیین کنیم که آیا این رفتارها بسته به اینکه شرکت کننده با چه کسی ارتباط برقرار می کند تنظیم می شود یا خیر. دوم، این واقعیت که شرکت کنندگان نمی توانند شریک خود را ببینند. به شرکت کنندگان اجازه می دهد تا به شرکت کنندگان بگوییم که به نوبت با دو شریک مختلف بازی می کنند. در حالی که در واقع فقط یکی وجود دارد! به این ترتیب، می‌توانیم مطمئن شویم که «دو شریک» به یک شکل رفتار می‌کنند. به ما امکان می‌دهد مطمئن باشیم که تفاوت‌هایی که در نحوه برقراری ارتباط شرکت‌کنندگان مشاهده می‌کنیم، تنها ناشی از تفاوت‌هایی است که آنها معتقدند با آنها ارتباط برقرار می‌کنند. کدام بخش مغز ارتباطات ما رو کنترل می کنه؟

هدف از این بازی رایانه ای

این است که شرکت کننده به شریک خود توضیح دهد که یک بلوط در کجای صفحه بازی قرار دارد. بلوط می تواند روی هر یک از دایره های سفید باشد. شرکت‌کننده می‌تواند با حرکت دادن نشانه پرنده روی صفحه بازی، «توضیح دهد» که بلوط کجاست. شریک می‌تواند حرکات پرنده شرکت‌کننده را روی صفحه نمایش جداگانه‌اش در زمان واقعی ببیند. سپس می‌تواند سنجاب را به دایره‌ای منتقل می کند. دایره ای که فکر می‌کند شرکت‌کننده سعی دارد به او بگوید بلوط پنهان شده است.  شریک نیز انتخاب خود را انجام می دهد. سپس هر دو بازیکن در مورد اینکه آیا آنها با موفقیت ارتباط برقرار کرده اند و مکان بلوط را پیدا کرده اند بازخورد دریافت می کنند.

بازی ارتباطی با دو شریک مختلف، یک کودک و یک بزرگسال.

به اینصورت در یک اتاق جداگانه با صفحه نمایش کامپیوتر خود می‌نشینند. در واقع، شرکت کنندگان با یک نفر که با محققان کار می کرد تعامل داشتند. آن شریک نمی‌دانست که شرکت‌کننده فکر می‌کند مقابل کودک بازی می‌کند یا بزرگسال. تا بتوانیم مطمئن شویم که رفتارهای شریک در هر دو مورد یکسان است. یک مطالعه قبلی با استفاده از این بازی  انجام شد. نتایج نشان داد:
  • باورهای شرکت‌کننده در مورد سن و توانایی‌های شریک زندگی‌شان مهم است. ممکن است نحوه برقراری ارتباط با شریک زندگی‌شان را تغییر دهد.
در آن مطالعه، کودکان 5 ساله زمانی که معتقد بودند با یک کودک نوپا 2 ساله ارتباط برقرار می کنند، برای مدت طولانی تری با پرنده روی محل بلوط مکث کردند. تا زمانی که فکر می کردند با فردی هم سن و سال خود ارتباط برقرار می کنند. ما این تنظیمات را در ارتباطات در زندگی روزمره خود نیز انجام می دهیم! آیا تا به حال متوجه مواردی در رفتارتان شده اید؟ مثلا این که هنگام برقراری ارتباط با فردی بسیار کوچکتر از خود، آهسته تر صحبت می کنید؟ یا ممکن است از کلمات ساده تری استفاده کنید؟  
استفاده از تکنولوژی برای کاهش اضطراب
 

 آیا بیماران با مشکل قشرجلوی مغز می‌توانند نحوه برقراری ارتباط با شرکای خود را تغییر دهند؟

بیماران می‌توانستند محل بلوط را به شرکای خود به خوبی به افراد کنترل کننده منتقل کنند. هر سه گروه – بیماران پری فرونتال، کنترل ضایعات، و کنترل سالم – همین رفتار را داشتند. اما تفاوت مهمی بین رفتارهای ارتباطی بیماران با مشکل قشر پیش پیشانی و رفتارهای دو گروه دیگر مشاهده شد. بیماران (عدم آسیب به قشر جلوی مغز) و افراد سالم زمانی که معتقد بودند با یک کودک ارتباط برقرار می کنند، زمان بیشتری را صرف معلق ماندن روی محل بلوط می کردند. تا زمانی که فکر می کردند با یک شریک بزرگسال ارتباط برقرار می کنند. این تفاوت در مدت زمان معلق ماندن روی دایره با بلوط در بیماران با آسیب به جلوی مغز مشاهده نشد. آنها در هنگام برقراری ارتباط با کودک در مقایسه با شریک بزرگسال مدت طولانی تری را روی آن مکان صرف نکردند.

نتیجه گیری

در مجموع، یافته‌های ما به ما گفت که پیش‌بینی ما درست بود. افراد مبتلا به آسیب مغزی جلوی مغز دیگر ارتباط خود را بر اساس شخصی که با او در ارتباط هستند تنظیم نمی‌کنند. جالب اینجاست که آسیب به ناحیه پیشانی به هیچ وجه توانایی یا انگیزه برقراری ارتباط را، همانطور که مردم تصور می کردند، مختل نمی کند. این بیماران هنوز به طور موثر ارتباط برقرار می کنند. در واقع مدت زمان بیشتری را نیز صرف معلق شدن بر روی دایره های مهم روی صفحه بازی می کنند. با این حال، آن‌ها چه فکر می‌کردند با یک کودک دیگر یا با یک بزرگسال ارتباط برقرار می‌کنند، این کار را انجام می‌دادند. در حالی که گروه‌های کنترل، بسته به اینکه فکر می‌کردند با یک کودک یا بزرگسال ارتباط برقرار می‌کنند، ارتباط خود را به خوبی تنظیم کردند. این نتایج به ما می گوید که قشر جلوی مغز برای خود ارتباط ضروری نیست. همانطور که در مورد فینیاس گیج دیدیم. در عین حال، نتایج توضیح می‌دهد که چرا افراد مبتلا به آسیب مغزی جلوی مغز ممکن است رفتارهای ناخوشایند اجتماعی در زندگی روزمره از خود نشان دهند. مانند اینکه به غریبه‌ها نوع اطلاعات شخصی را که معمولاً فقط با خانواده و دوستان به اشتراک می‌گذارید بگویید. بنابراین، دفعه بعد که با کسی ارتباط برقرار می کنید، به یاد داشته باشید که از قشر جلوی مغز، ناحیه مغز درست بالای چشمانتان، برای تنظیم ارتباط خود با آن شخص استفاده می کنید. چنانچه دچار آسیب های مغزی باشید، ما در کلینیک زندگی شاد در کنارتان هستیم. منبع: Human Communication and the Brain · Frontiers for Young Minds (frontiersin.org)
img

حدود دوازده سال است که در زمینه نوروساینس و درمان های علوم اعصاب در مشهد مشغول به فعالیت هستم. پس از کسب تجربه در مراکز مختلف در شهر مشهد، با گرد هم آوردن بهترین تیم درمان و همچنین تهیه بروز ترین تجهیزات در مرکز اعصاب و روان نوین، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستم. شماره پروانه روانشناسی: ۱۲۵۹۶۶۷ شماره نظام روانشناسی: ۲۹۱۰۵ عضو انجمن روانشناسان آمریکا (APA): C2002264541 کاندیدای دکتری تخصصی روانشناسی عضو نظام روانشناسی عضو انجمن عصب شناسی عضو انجمن علوم اعصاب ایران عضو انجمن علوم و فناوری های شناختی ایران سوابق همکاری درمانگاه مغز و اعصاب شرق ایران از 1401 تا اکنون سرتیم درمان نورساینس مرکز اعصاب و روان نوین تاکنون – ۱۴۰۰ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب مرکز آرن ۱۳۹۹-۱۴۰۱ سرتیم درمان نوروساینس بیمارستان شمس الشموس ۱۳۹۹-۱۴۰۱ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب واحد برتر بیمارستان با ۹۲.۵ درصد رضایتمندی درمانگاه حسین ابن علی ۱۳۹۸-۱۴۰۱ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب کلینیک سبک زندگی – تحت نظارت بهزیستی خراسان رضوی ۱۳۹۸-۱۳۹۹ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب کلینیک جراحی اعصاب و روان دکتر آبیلی ۱۳۹۹ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب مرکز نوین پاژ ۱۳۹۶-۱۳۹۷ همکاری با مجموعه قلم چی جهت ارزیابی دانش آموزان کنکوری مرکز بهار دانش ۱۳۹۶ ۱۰ ماه – دوره های سوپر ویژنی، نوروفیدبک مقدماتی و پیشرفته مقالات مقایسه اثربخشی دو روش درمانی نوروفیدبک و درمان شناختی _ رفتاری CBT بر اضطراب اجتماعی ۱۳۹۸ برای مشاهده مقاله در سایت سیویلیکا اینجا کلیک کنید. بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر کیفیت خواب و شدت بی خوابی در بیماران مبتلا به اختلال خواب ۱۳۹۸ برای مشاهده مقاله در سایت سیویلیکا اینجا کلیک کنید. سخنرانی ها پنجمین کنفرانس بین المللی روانشناسی مدرن، مشاوره و علوم آموزشی – دانشگاه جورجیا ۲۰۲۰ ارائه مقاله کنفرانسی نهمین سمپوزیوم نوروپسیکولوژی شناختی ایران ۱۳۹۸ ارائه مقاله کنفرانسی

نوشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند