همین حالا در خبرنامه مشترک شوید تا آخرین اخبار ، اطلاع رسانی ها و تخفیف ها را دریافت کنید.

با ما در ارتباط باشید

سبد خرید

مغز ما چطور با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

مغز ما چطور با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

مقدمه

هنگامی که انسان ها و حیوانات با موقعیت یا مشکل خاصی روبرو می شوند، معمولاً یک ایده کلی از نحوه برخورد با آن دارند. به عنوان مثال، هنگام ورود به مغازه، انسان‌ها می‌دانند که باید به فروشنده بگویند که به دنبال چه چیزی می‌گردند. یا به سادگی محصولات موجود را مرور کنند. برای هر کالایی که می‌خواهند بخرند، پول پرداخت کنند و آن را ترک کنند. به طور مشابه، یک حیوان ممکن است بداند در حضور یک شکارچی، یک جفت بالقوه، یا هنگام تلاش برای جمع آوری غذا در یک محیط خاص، چه کاری انجام دهد. اما مغز ما چطور با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

این ایده کلی در مورد نحوه برخورد با یک مشکل یا موقعیت معین، از تجربیات گذشته یا دانش کسب شده ناشی می شود. بسیاری از مطالعات سعی کرده‌اند زیربنای عصبی این توانایی را برای به کارگیری دانش گذشته در ویژگی‌های موقعیت‌های جدید تعیین کنند. اما بسیاری از سوالات بی‌پاسخ باقی مانده‌اند. اینکه واقعا چطور مغز ما با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

یادگیری را چگونه تصور می کنید؟

آیا به یادگیری به عنوان یک توافق قراردادی فکر می کنید؟ مربی اقدامات خاصی را برای تسهیل یادگیری انجام می دهد. دانش آموز نیز به نوبه خود به طور صریح یا ضمنی قول می دهد که برای دریافت آن یادگیری تلاش کند.

یا آیا به یادگیری در قالب جامعه‌شناختی فکر می‌کنید؟ یادگیرنده، از طریق آموخته‌هایش، باورهای خود را تغییر می‌دهد. به شهروند رهایی‌یافته‌تر جهان تبدیل می‌شود.

یا شاید شما به یادگیری از نظر روانشناسی فکر می کنید. یادگیرندگان انگیزه دارند. حقایق را در ذهن خود ذخیره می کنند. ساختارهای دانش ذهنی ایجاد می کنند. همه این راه‌های مفهوم‌سازی یادگیری می‌توانند در درک چگونگی یادگیری دانش‌آموزان و آنچه تدریس را مؤثر می‌سازد، مفید باشند.

نورون های غیر قابل اعتماد در مغزمان چه می کنند؟!

 

آموزش و یادگیری

با این حال، آموزش و یادگیری در اساسی ترین و مکانیکی ترین سطح خود، پدیده های عصبی هستند. از تغییرات فیزیکی در سلول های مغز ناشی می شوند.

این تصور که یادگیری و حافظه فرآیندهای عصبی زیستی هستند نسبتاً نوپا است. فقط به قرن 18 باز می گردد. حتی امروزه، تنها حدود نیمی از معلمان و عموم مردم، بسته به کشور، موافقند که «یادگیری از طریق اصلاح ارتباطات عصبی مغز اتفاق می‌افتد».

با این وجود، پیشرفت‌های اخیر در علم مغز تصویری عمیق از تغییرات مولکولی و سلولی که در طول یادگیری رخ می‌دهند به ما داده است. اتفاق نظر متخصصان عصبی بر این است که این تغییرات برای شکل‌گیری خاطرات هم لازم و هم کافی هستند.

اخیرا برای پاسخ به سوال مطرح شده در عنوان، پژوهشی در آکسفورد انجام شد.

مغز ما چطور با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

تیمی از محققان در دانشگاه آکسفورد و دانشگاه کالج لندن اخیراً نور جدیدی را در مورد فرآیندهای عصبی زیربنای توانایی انسان ها و حیوانات برای انطباق با روش برخورد آنها با مشکلات بر اساس تجربیات گذشته روشن کرده اند.

مقاله آنها که در Nature Neuroscience منتشر شده است. نقش حیاتی دو ناحیه کلیدی مغز، یعنی قشر پیش پیشانی و هیپوکامپ را برجسته می کند.

“برای بررسی چگونگی دستیابی مغز به این امر، ما به موش‌ها روی یک سری مشکلات یادگیری معکوس آموزش دادیم که ساختار مشابهی داشتند. اما پیاده‌سازی فیزیکی متفاوتی داشتند.”

مغز ما چطور با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

سامبورسکا و همکارانش در آزمایش‌های خود می‌خواستند این فرضیه را آزمایش کنند:

در حالی که حیوان در حال حل مشکل است، بازنمایی‌های انتزاعی یا شماتیک در قشر جلوی مغز به طور انعطاف‌پذیری با ویژگی‌های حسی-حرکتی محیطی که حیوان در آن قرار دارد مرتبط است. این درواقع به حیوان اجازه می‌دهد تا نمایش‌های ملموسی از کاری که در هیپوکامپ انجام داده‌اند بسازند. که می‌توان آن‌ها را در حین انجام کارهای مشابه یا در محیط‌های مشابه بازیابی کرد.

برای انجام این کار، محققان گروهی از موش ها را در معرض مورد بررسی قرار دادند. آنها را در معرض یک سری مشکلات با ساختار انتزاعی یکسان اما با مکان های فیزیکی کمی متفاوت قرار دادند.

دروغ های مغز !!

 

آنها سپس واحدهای منفرد را در قشر جلوی پیشانی و هیپوکامپ ثبت کردند. در حالی که موش ها با این مشکلات مقابله کردند و بازنمایی های عصبی حاصل از هر آزمایش را، هم در قشر جلوی پیشانی داخلی و هم در هیپوکامپ، بررسی کردند. می خواستند به این سوال پاسخ دهند که مغز ما چطور به با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند؟

نتایج مطالعه

همانطور که آنها پیش بینی کرده بودند، توانایی موش ها برای مقابله با مشکلات جدید اما مشابه به طور مداوم در طول زمان بهبود یافت. این نشان می دهد آنها می توانستند دانشی را که در آزمایشات قبلی به دست آورده بودند در موارد جدید به کار ببرند.

یافته‌های آن‌ها همچنین تفاوت‌هایی را بین بازنمایی‌های عصبی تولید شده در قشر پیش پیشانی و آنهایی که در هیپوکامپ تولید می‌شوند، مشخص می‌کند. 

درمان آلزایمر

 

سامبورسکا و همکارانش در مقاله خود توضیح دادند:

«نرون‌ها در قشر پیش‌پیشانی داخلی (mPFC) با وجود همبستگی‌های حسی-حرکتی متفاوت، بازنمایی‌های مشابهی را در بین مشکلات حفظ کردند. در حالی که بازنمایی مربوط به هیپوکامپ (dCA1) به شدت تحت‌تاثیر ویژگی‌های هر مشکل بود.

«این هم برای بازنمایی تمام رویدادها صدق می کرد. آنهایی که هر آزمایش را شامل می‌شد. همچنین برای آنهایی که انتخاب‌ها و نتایج را در آزمایش‌های متعدد برای هدایت تصمیم‌های یک حیوان یکپارچه می‌کردند.»

یافته‌های اخیر جمع‌آوری‌شده توسط این تیم از محققان بینش ارزشمند جدیدی در مورد نقش قشر پیش پیشانی و هیپوکامپ در توانایی حیوانات برای مقابله با مشکلات جدید بر اساس دانش قبلی ارائه می‌دهد. در آینده، کار آنها می‌تواند راه را برای مطالعات جدیدی که نقش مکمل این دو ناحیه مغز را بیشتر بررسی می‌کنند، هموار کند. همچنین درک چگونگی انتقال دانش قبلی به وظایف جدید را در مغز بهبود بخشد. محققین ارتباط بین قشر پیش پیشانی و هیپوکمپ را بررسی می کنند. می توان بدانند که مغز ما چطور با کمک اطلاعات قبلی، یک مشکل جدید را حل می کند.

چرا نمیتونم تمرکز کنم ؟

 

سامبورسکا و همکارانش در مقاله خود نوشتند:

“داده ها نشان می دهد که قشر جلوی مغز و هیپوکامپ نقش مکمل در تعمیم دانش ایفا می کنند. قشر پیش پیشانی، ساختار مشترکی را در بین مشکلات مرتبط انتزاعی می کند. هیپوکامپ هم این ساختار را بر روی ویژگی های وضعیت فعلی ترسیم می کند.”

برای اطلاعات بیشتر با ما در کلینیک زندگی شاد همراه باشید.

منبع:Teaching as Brain Changing: Exploring Connections between Neuroscience and Innovative Teaching – PMC (nih.gov)

Study explores how the brain allows the use of previous knowledge to solve new problems (medicalxpress.com)

 

img

حدود دوازده سال است که در زمینه نوروساینس و درمان های علوم اعصاب در مشهد مشغول به فعالیت هستم. پس از کسب تجربه در مراکز مختلف در شهر مشهد، با گرد هم آوردن بهترین تیم درمان و همچنین تهیه بروز ترین تجهیزات در مرکز اعصاب و روان نوین، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستم. شماره پروانه روانشناسی: ۱۲۵۹۶۶۷ شماره نظام روانشناسی: ۲۹۱۰۵ عضو انجمن روانشناسان آمریکا (APA): C2002264541 کاندیدای دکتری تخصصی روانشناسی عضو نظام روانشناسی عضو انجمن عصب شناسی عضو انجمن علوم اعصاب ایران عضو انجمن علوم و فناوری های شناختی ایران سوابق همکاری درمانگاه مغز و اعصاب شرق ایران از 1401 تا اکنون سرتیم درمان نورساینس مرکز اعصاب و روان نوین تاکنون – ۱۴۰۰ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب مرکز آرن ۱۳۹۹-۱۴۰۱ سرتیم درمان نوروساینس بیمارستان شمس الشموس ۱۳۹۹-۱۴۰۱ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب واحد برتر بیمارستان با ۹۲.۵ درصد رضایتمندی درمانگاه حسین ابن علی ۱۳۹۸-۱۴۰۱ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب کلینیک سبک زندگی – تحت نظارت بهزیستی خراسان رضوی ۱۳۹۸-۱۳۹۹ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب کلینیک جراحی اعصاب و روان دکتر آبیلی ۱۳۹۹ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب مرکز نوین پاژ ۱۳۹۶-۱۳۹۷ همکاری با مجموعه قلم چی جهت ارزیابی دانش آموزان کنکوری مرکز بهار دانش ۱۳۹۶ ۱۰ ماه – دوره های سوپر ویژنی، نوروفیدبک مقدماتی و پیشرفته مقالات مقایسه اثربخشی دو روش درمانی نوروفیدبک و درمان شناختی _ رفتاری CBT بر اضطراب اجتماعی ۱۳۹۸ برای مشاهده مقاله در سایت سیویلیکا اینجا کلیک کنید. بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر کیفیت خواب و شدت بی خوابی در بیماران مبتلا به اختلال خواب ۱۳۹۸ برای مشاهده مقاله در سایت سیویلیکا اینجا کلیک کنید. سخنرانی ها پنجمین کنفرانس بین المللی روانشناسی مدرن، مشاوره و علوم آموزشی – دانشگاه جورجیا ۲۰۲۰ ارائه مقاله کنفرانسی نهمین سمپوزیوم نوروپسیکولوژی شناختی ایران ۱۳۹۸ ارائه مقاله کنفرانسی

نوشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند