اعتماد بنفس

اعتماد بنفس


فهرست مطالب

داشتن مهارت اعتماد به نفس یکی از لازمه های زندگی اجتماعی است. ما از کودکی تا آخرین روزهای زندگی خود به داشتن این مهارت نیاز داریم. زیرا این موضوع ارتباط بسیار مستقیمی با کیفیت و موفقیت زندگی ما دارد. در بسیاری از مواقع نبود اعتماد به نفس می تواند مسیر زندگی یک شخص را تغییر داده و از رسیدن به موفقیت بازدارد.

افزایش اعتماد بنفس
افزایش اعتماد به نفس

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس یعنی اینکه فرد، به توانایی‌های خویش برای انجام کارها، پذیرش مسئولیت‌ها و برقراری ارتباط با دیگران، ایمان داشته باشد.

عوامل موثر بر اعتماد به نفس

۱– گذشته: مهم ترین دلیل کمبود اعتماد به نفس، گذشته زندگی ما انسان‌ها و مخصوصا روابطی است که در کودکی داشته‌ایم. در واقع رفتار اشتباه والدین و یا تروما و حوادث رخ داده در دوران کودکی میتواند موجب ضعف در اعتماد به نفس شود.

۲- روابط بد: گاهی فرد به دلیل یک شکست عاطفی، تجربه خیانت، تجاوز و… به طور کلی خود را باخته و اعتماد به نفسش را از دست می‌دهد. در واقع روابط بد و شکست در روابط هم یکی دیگر از دلایل کاهش اعتماد به نفس است.

۳- شکست‌ها: گاهی اوقات با یک شکست در حوزه کاری ممکن است فرد اعتماد به نفس خود را از دست بدهد. د واقع عدم پذیرش این شکست موجب از دست رفتن اعتماد به نفس میشود.

۴- توجه زیاد به نظر دیگران: البته که این در اصل یکی از نتایج اعتماد به نفس پایین است. اما در هر حال تا زمانی که بخواهیم به نظر دیگران در مورد خودمان اهمیت بدهیم، مطمئنا با هر نظر منفی و انتقاد و حتی نیشخندی، دچار کاهش اعتماد به نفس دوباره هم خواهیم شد.

علائم کمبود اعتماد به نفس

۱شما مردد هستید یا قادر به پذیرفتن تعاریف نیستید

به جای گفتن یک «متشکرم» ساده (همانطور که به احتمال زیاد برای این تعاریف سخت تلاش کرده‌اید و لیاقت آن را دارید) چیزی مانند «اوه، چیزی نیست، هر کسی می‌توانست این کار را انجام دهد» خواهید گفت و آن را نادیده می‌گیرید.

۲شما در مورد آنچه دیگران فکر می‌کنند، نگران هستید

شما نمی‌توانید خودتان باشید زیرا همیشه روی پوسته‌های تخم‌مرغ راه می روید و سعی می‌کنید همه اطرافیانتان از شما راضی باشند.

افراد دارای اعتماد به نفس، آنچه دیگران ممکن است درباره آنها فکر کنند را تأیید می‌کنند؛ اما آن‌ها همانطور که پذیرفته‌اند، در سطح سالم به آن اهمیت می‌دهند و خود را همان‌گونه که هستند دوست دارند.

۳به خود و قضاوت خود اعتماد ندارید

نشانه دیگر اعتماد به نفس پایین این است که شما به طور مداوم نظر و قضاوت دیگران را به عنوان پشتوانه‌ای برای اطمینان از تصمیم صحیح خود، درخواست می‌کنید.

۴بهانه می‌گیرید یا دیگران را سرزنش می‌کنید

به جای این که در اشتباهات خود تصرف کنید، دیگران را سرزنش می‌کنید یا بهانه می‌گیرید. پذیرش این واقعیت که اشتباه کرده‌اید ممکن است برای شما ضعف باشد.

۵بازخورد سازنده را به عنوان انتقاد در نظر می‌گیرید

افراد با اعتماد به نفس پایین به دلیل نداشتن تصویر واضح از نقاط قوت، هرگونه بازخورد منفی را شخصا دریافت می‌کنند. این رفتار باعث می‌شود احساس بی‌انگیزگی بیشتری داشته باشند.

۶شما دوست ندارید مسئول شوید

افرادی که از اعتماد به نفس کافی برخوردار نیستند، از قرار گرفتن در موقعیت رهبری می‌ترسند؛ چون بدون تایید دیگران، نمی‌توانند انتخاب کنند. این ویژگی، به خصوص نشانه یک دختر بی اعتماد به نفس است. این دختران جاه‌طلب نیستند و ترجیح می‌دهند در سطوح ابتدایی باقی بمانند.

۷خود را با دیگران مقایسه می‌کنید

به جای تمرکز روی خود و اینکه چگونه می‌توانید به موفقیت برسید، همیشه در حال بررسی و بررسی چگونگی و چگونگی انجام و دستیابی افراد دیگر هستید. مقایسه خود و دیگران تا زمانی که بتوانیم آن را فرصتی ببینیم مشکلی ایجاد نمی‌کند و ما بدون احساس یک بازنده در مسابقات راهی بهتر برای پیشرفت پیدا می‌کنیم. در برخی از سطوح، همه ما خود را با دیگران مقایسه می‌کنیم.

۸فقط برای جلب رضایت دیگران در یک بحث، عقب‌نشینی می‌کنید.

ترجیح می‌دهید فقط برای این که از درگیری جلوگیری کنید و آرامش خود را حفظ کنید، نظر خود را حتی اگر می‌دانید حق با شماست، ابراز نکنید.

نکته های مهم در مورد اعتماد بنفس
نکته های مهم در مورد اعتماد به نفس

راهکارهای افزایش اعتماد به نفس

۱اصلاح زبان بدن

زبان بدن در واقع نشان از اطمینان فرد به خود است. سعی کنید به گونه ای خود را نشان بدهید که همه بدانند می‌توانید هر موقعیتی را مدیریت کنید و بر اوضاع کاملا مسلط هستید. اگر اعتماد به نفس را در ظاهرتان نشان بدهید و از زبان بدن‌تان به درستی استفاده کنید، نه تنها حس می‌کنید که از پس هر چیزی برمی‌آیید، بلکه دیدگاه دیگران هم نسبت به شما تغییر می‌کند و به توانایی‌هایتان اعتماد می‌کنند.

  • سرتان را بالا بگیرید.
  • صاف بنشینید.
  • شانه هایتان را به عقب ببرید.
  • محکم بایستید.
  • ارتباط چشمی داشته باشید.

۲تغییر در لباس پوشیدن

وقتی ظاهرتان خوب باشد احساس بهتری نسبت به خودتان خواهید داشت. لباس‌ها و لوازم مناسب انتخاب کنید، زندگی و کارتان را جوری نظم و ترتیب بدهید که در خور شخصیت شما باشد و احساس بهتری نسبت به خودتان پیدا کنید.

  • موقعیت شناس خوبی باشید و برای هر موقعیت لباس و اکسسوری خاص آن موقعیت را انتخاب کنید.
  • به مخاطبتان توجه کنید. تا بتوانید بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشید.
  • در انتخاب استایل خود، سبک خود را داشته باشید.
  • بهترین رنگ را انتخاب کنید، محدودیت نداشته باشید و به تاثیر رنگ توجه داشته باشید.
  • در استایل خود به نقاط مثبت توجه داشته باشید و به دنبال کمرنگ کردن نقاط منفی باشید.

۳تقویت مهارت گفتگو

لازمه داشتن اعتماد به نفس، صحبت کردن در جمع و توانایی برقراری ارتباط است.

  • از موضوعاتی که از صمیم قلب آنها را درک کرده اید، حرف بزنید.
  • طوری خودتان را تجسم کنید که گویی نفر سوم یا یکی از مخاطبان هستید، خودتان را ببینید که با آرامش و اعتماد به نفس هستید و آرام و مسلط در موضوع موردنظر صحبت می کنید.
  • قبل از خواب خودتان را تجسم کنید که سخنرانی تان را به بهترین نحو ارائه می دهید.
  • خودتان را در موقعیتی قرار دهید که در جمع گفت و گو کنید.

۴مثبت اندیشی

افرادی که اعتماد‌به‌نفس ضعیفی دارند به طور مداوم، با خود افکار منفی را مرور می‌کنند. درحالی که با جایگزینی مثبت‌نگری به جای افکار منفی می‌توان از اعتماد‌به نفس بیشتری برخوردار شد و موفقیت‌های بسیار بیشتری را در زندگی رقم زد.

  • همیشه لبخند بزنید، بخندید و با آدم‌های مثبت معاشرت کنید.
  • جملات تاکیدی مثبت را هر روز با خود تکرار کنید.
  • یک دفترچه‌ی یادداشت داشته باشید و هدف‌ها و موفقیت‌های روزانه‌تان را در آن بنویسید.
  • شکرگزاری و رضایت بابت هر کار مثبتی که انجام می‌دهید را فراموش نکنید.

۵خود شناسی

ارزیابی دقیق و صادقانه ای از خود و توانایی هایتان داشته باشید. اگر هنوز نقاط ضعفی در شما وجود دارد، برای بهبود آنها برنامه ریزی و راهی پیدا کنید تا اثرات منفی شان را به حداقل برسانید.

  • نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید و به دنبال رفع نقاط ضعف خود باشید.
  • از کسانی که دائما به دنبال عیب جویی از شما هستند دوری کنید.

۶به آینه نگاه کنید و لبخند بزنید

مطالعاتی که روی ” نظریه بازخورد چهره ای ” صورت گرفته است، بیان می کند که اگر احساس خاصی را با صورتتان نشان دهید، مغزتان تشویق می شود که آن حس را ثبت کرده وتشدید کند؛ بنابراین هر روز به آینه نگاه کنید و لبخند بزنید.

  • به این ترتیب حس می کنید شادتر هستید و در طولانی مدت اعتماد به نفس شما نیز افزایش می یابد.
  • این کار باعث می شود که نسبت به ظاهر خودتان نیز احساس بهتری پیدا کنید و آن چه که هستید را بپذیرید.

۷چیزهای جدید را تجربه کنید

افرادی که فاقد اعتماد به نفس هستند نگرانند که نتوانند در شرایط غیرقابل پیش بینی موفق بشوند. خوب، وقت آن است که شک و تردید در مورد خودتان را کنار بگذارید و موقعیت های کاملاً جدید، ناشناخته و متفاوت را امتحان کنید. این موقعیت ها می تواند سفر به یک مکان جدید با دوستانتان باشد؛ یا اجازه دهید که یکی از اقوام تان، شما را برای آشنایی به کسی معرفی کند، عادت به غلبه بر ناشناخته ها می تواند به شما کمک کند راحت تر و بدون خجالت زندگی کنید و احساس کنید که سرنوشت خود را تحت کنترل دارید -نه اینکه شما تحت کنترل آن باشید-

  • وقت بیشتری را با افرادی که ماجراجو و غیر قابل پیش بینی هستند، صرف کنید. شما به زودی به این نتیجه می رسید که کاری غیرمنتظره ای انجام دهید و به این ترتیب نسبت به خودتان احساس بهتری خواهید داشت.

۸مهارت “نه” گفتن

زمانی که شما در موقعیت کاری و زندگی شخصی توانایی “نه” گفتن را داشته باشید، احتمال ابتلا به تنش و استرس، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس کمتر خواهد شد.

  • به تعهدات خود پایبند باشید.
  • گفتن جملات”نمیتوانم” و ” شک دارم” را تمرین کنید.

۹خودتان را با دیگران مقایسه نکنید

باید بدانید که همیشه یک نفر وجود دارد که از شما زیباتر، باهوش تر و ثروتمند تر باشد؛ درست همان طور که کسانی نیز وجود دارند که شما از آنها زیباتر، باهوش تر و ثروتمندتر هستید. تمامی این ها بی اهمیت است بلکه آنچه حائز اهمیت می باشد این است که شما رویاها و اهداف تان را دنبال کنید.

شما دچار کمبود اعتماد به نفس هستید چرا که فکر می کنید دیگران کارها را بهتر از شما انجام می دهد. با این حال شادی در زندگی شما زمانی پدیدار می شود که در پایان هر روز از رسیدن به استانداردهای خودتان راضی باشید.

بد نیست بدانید که تحقیقات نشان داده است که گذراندن زمان زیادی در رسانه های اجتماعی؛ مردم را به سمتی سوق می دهد که زندگی خود را با دیگران مقایسه کنند. از آنجایی که مردم تمایل دارند که فقط پیروزی ها و موفقیت هایشان را پست کنند و نه اتفاقات واقعی روزمره را.

۱۰ورزش کردن

تمرینات بدنی سبب آزاد سازی اندورفین در بدن نیز می شوند و روحیه ی شما را مثبت و پر نشاط خواهند کرد. ورزش کردن علاوه بر تاثیرات شیمیایی در بدن موجب تاسب اندام و اشتن ظاهری زیبا میشود، که ظاهر آراسته را برای شما به ارمغان می آورد.

  • هر روز ۳۰ دقیقه پیاده روی داشته باشید.
  • هفته ای ۲ بار به مدت ۱ ساعت ورزش کنید.

۱۱نکته های مهم را رعایت کنید

  • زمانی که در کاری شکست میخورید، خود را سرزنش نکنید. اشتباهات خود را بپذیرید و به دنبال رفع آن باشید.
  • برای همه‌ی تجربیات‌ خود، چه خوب و چه بد، ارزش قائل شوید.
  • بیش از حد درگیر مشکلات و درگیری های روزمره نشوید، رها کردن را یادبگیرید تا اعتماد به نفس شما بازگردد.
  • روی مهارت‌هایی کار کنید که برای برنده شدن در چیزهایی که برایتان اهمیت دارد، به آنها نیاز دارید.
  • دست از مقایسه کردن خود با دیگران بدارید و به دنبال بهتر شدن خودتان نسبت به دیروزتان باشید.
  • یادگیری مهارت های جدید میتواند بخش پنهان شخصیتی شما را نمایان کند، بنابراین از تجربه های جدید دوری نکنید.

چه تفاوتی بین اعتماد به نفس و خودشیفتگی وجود دارد؟

خودشیفتگی می‌تواند به دلیل ناامنی‌ها و مکانیسم‌های دفاعی باشد، در حالی که اعتماد به نفس ناشی از خودآگاهی و توانایی تحمل و تأمل در عدم امنیت فرد است. اعتماد به نفس احساس شخصی از توانایی و صلاحیت را القا می‌کند، در حالی که خودشیفتگی احساس برتری نسبت به دیگران را در بر می‌گیرد.

برای مطالعه درباره نقشه مغزی اینجا کلیک کنید.

اعتماد به نفس کاذب چیست؟

تشخیص توانایی‌های فردی کار آسانی نیست و درعین‌حال، ناآگاهی می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشد. اولین قدم برای مبارزه با چنین مشکلاتی، این است که تشخیص بدهیم اعتمادبه‌نفس کاذبی داریم. شناخت و تصدیق این موضوع، به ما کمک می‌کند که در مورد شرایط کنونی و قدم‌هایی که باید در آینده برداریم، به دیدگاه بهتری برسیم. اعتمادبه‌نفس مانند یک ترازو است. اگر بیش‌ از حد به خودتان مطمئن باشید، در معرض تصمیمات نادرستی قرار می‌گیرید که عواقب ناگواری دارند. اگر هم خودتان را دست‌ کم بگیرید، هرگز جرئت نمی‌کنید کار جدیدی را امتحان کنید.

ویژگی افراد با اعتماد به نفس کاذب

۱- افراد با اعتماد به نفس کاذب زیاد دروغ می گویند.

۲- این افراد برای باهوش به نظر رسیدن به کلمات بزرگ نیازمندند.

۳- دوست دارند همیشه رئیس باشند.

۴- زیاد مقایسه می کنند خود را بی عیب می دانند.

۵- فردی با اعتماد به نفس کاذب چیزهای گران قیمت نیاز دارد.

۶- افراد دارای اعتماد به نفس کاذب سوء استفاده گر هستند.

۷- فردی با اعتماد به نفس کاذب تصور می کند که می داند دیگران چه فکری می کنند.

۸- آن ها از مکانیسم های مقابله و فرار برای مقابله با استرس استفاده می کنند با خود و دیگران روراست نیستند.

سخن پایانی

اعتماد به نفس، یک ویژگی بسیار مهم و تاثیرگذار در زندگش شما محسوب می‌شود. خوشبختانه این ویژگی شخصیتی باارزش، اکتسابی است؛ یعنی می‌توانید به مرور آن را به دست بیاورید. پس اگر احساس کمبود اعتماد به نفس دارید، تعلل نکنید و از همین امروز و با راهکارهای معرفی شده در این مقاله، شروع به تقویت آن در وجودتان کنید.

سوالات متداول در مورد اعتماد به نفس

مهم‌ترین علائم کمبود اعتماد‌ به‌ نفس کدام هستند؟

از جمله این علائم می‌توان به ترس از تغییر و آینده، لذت نبردن از پیروزی‌های فردی، نیاز به تایید دیگران، منفی بافی، توجیه آوردن برای اشتباهات، کمال گرایی، مقایسه خود با دیگران، واکنش نامناسب در مقابل تحسین دیگران و ترس از ابراز عقاید یا تغییر سریع آن اشاره کرد.

چرا باید روی افزایش اعتماد به نفس خودمان کار کنیم؟

اعتماد به نفس یکی از مؤلفه‌های مهم بشری و یکی از ابزارهای مهمی است که زمینه را برای موفقیت واقعی ما فراهم می‌کند. کسی که اعتماد به نفس نداشته باشد، نمی‌تواند طعم موفقیت واقعی را در زندگی خود بچشد.

کمبود اعتماد به نفس چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

۱. کاهش انعطاف پذیری ۲. کاهش انتقادپذیری ۳. مقایسه کردن خودمان با دیگران ۴. ندیدن نقاط مثبت خودمان، دیگران و زندگی ۵. کاهش ریسک پذیری در انسان ۶. عدم توانایی در رسیدن به موفقیت

برای مطالعه نکات مهم درباره وقت شناسی اینجا کلیک کنید.

Visits: 22

۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *