همین حالا در خبرنامه مشترک شوید تا آخرین اخبار ، اطلاع رسانی ها و تخفیف ها را دریافت کنید.

با ما در ارتباط باشید

سبد خرید

پس‌لرزه‌های زلزله خوی

پس‌لرزه‌های زلزله خوی

فهرست عناوین

پس لرزه های زلزله

زلزله ای به بزرگی 5.9 ریشتر روز شنبه 17 بهمن ماه ساعت 21 و 44 دقیقه شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی را لرزاند.
زلزله
اگرچه دمای هوا در این منطقه به منفی 3 درجه سانتیگراد کاهش یافته است، اما بسیاری از مردم این منطقه همچنان در خیابان ها هستند و سعی می کنند با آتش گرم بمانند. بر اساس پیش بینی هواشناسی دمای هوا در هفته آینده به منفی ۷ درجه سانتیگراد کاهش می یابد.
با توجه به استفاده روزافزون همه افراد از اینترنت ،تصاویری که این روزها در شبکه های اجتماعی و سایتهای خبری می بینیم بیش از هرچیز گویای وخامت زمین‌ لرزه است.
بی شک زلزله یکی از مخرب ترین، مخرب ترین و وحشتناک ترین بلایای طبیعی است که می تواند باعث تخریب و مرگ شود. زلزله علاوه بر صدمات جسمی باعث بروز مشکلات جدی در سلامت روان افراد می شود. یکی از این مشکلات روانی اختلال استرس پس از سانحه است که پس از تجربه استرس شدید ایجاد می شود. سوالی که توسط بسیاری از روانشناسان مطرح می شود این است که آیا شاهد ظهور اختلالات روانی یا گسترش علائم روانی در جامعه و در بین بازماندگان حوادث خواهیم بود؟ در علوم رفتاری و روانشناسی، استرس پس از سانحه یا اختلال سازگاری به عنوان پاسخ به این سوال تحت عنوان: (PTSD) شناخته می شود.
مطالعه این مطلب به شما پیشنهاد می شود:
آلپرازولام یا زاناکس ، با عوارض این دارو بیشتر آشنا شوید
بلایای طبیعی همه ساله خسارات جانی و مالی زیادی به بار می آورد و پیامدهای آن طولانی است. در میان این بلایا، زلزله بیشترین خسارت را از نظر جانی، مالی و جانی انسان وارد می کند. زلزله و پیامدهای روانی آن موضوعی است که بسیاری از روانشناسان و پزشکان با آن سروکار دارند. انسان پس از زلزله نه تنها خانه خود را از دست می دهد، بلکه به طور ناگهانی خانواده و دوستان خود را نیز از دست می دهد. این مشکل تأثیر عاطفی عمیقی بر افراد می گذارد و شدت این رفتار در برخی افراد شدیدتر از سایرین است.

زلزله

شایع ترین اثرات روانی پس از زلزله

شوکه شدن:

به دلیل از دست دادن ناگهانی خانواده و دوستان در اثر زلزله، فرد شرایطی به نام شوک را تجربه می کند. زیرا در این شرایط یک اتفاق غیرمنتظره برای فرد پیش آمد و او را غافلگیر کرد در این مواقع فرد عادی نیست و نمی تواند رفتار خود را کنترل کند.

سطح شوک:

• در ابتدا فرد ترسی فراگیر دارد و با ناباروری به اطراف نگاه می کند.
• در برخی موارد، شخص رویدادهای مرتبط با زلزله را به صورت خواب می بیند.
• انسان مدام گذشته را به یاد می آورد و زلزله را به یاد می آورد. در چنین مواردی، فرد موقعیت هایی را که او را به یاد گذشته می اندازد، رد می کند، مانند شخص یا مکانی که در آن زلزله رخ داده است.
• فرد بدون هیچ علامت خاصی درد را در قسمت های بدن تجربه می کند.
اثرات روانی زلزله طبیعی است، اگر بیش از یک ماه طول بکشد باید با روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید.

 

زلزله
عواقب زلزله در کودکان

از آنجایی که کودکان حساس تر از دیگران هستند، پس از زلزله نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. در این صورت اولین درد را متحمل می شوند و خشن می شوند. آنها بیشتر به والدین خود وابسته هستند و دوست ندارند از آنها جدا شوند. عاداتی مانند جویدن ناخن و شب ادراری در آنها ایجاد می شود. از سوی دیگر، کودکان از رفتن به مدرسه یا در تاریکی می ترسند.

زلزله و پژوهش

نتایج یک پژوهش :

به پژوهشی که پس از زمین‌ لرزه بم و کرمان انجام شد می پردازیم:
 422 نفر به تفکیک 205 نفر از کرمان و 217 نفر از بم  پس از زمین لرزه به روش خوشه ای طبقه بندی شده در سه گروه سنی بالغین جوان, بالغین و افراد مسن انتخاب شدند, سپس با استفاده از دو پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه (واتسون) و اطلاعات فردی داده های لازم جمع آوری شد.یافته ها: شیوع تمامی موارد اختلال استرس پس از سانحه در پاسخ دهندگان دو شهر بم و کرمان به ترتیب 66.7 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 60.2 تا 73.1 درصد) و 57.1 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 50.3 تا 63.8 درصد) بود (p=0.045) و میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه متوسط و شدید در بم حدود 59.0 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 52.3 تا 65.7 درصد) و در شهر کرمان این میزان حدود 35.1 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 28.6 تا 41.7 درصد) می باشد (p<0.001). همچنین میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه خفیف در بم حدود 7.7 درصد و در شهر کرمان 22.0 درصد برآورد شد (p<0.001). ارتباط معنی دار آماری در ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه در پاسخ دهندگان در دو شهر بم و کرمان بر اساس جنسیت و گروه های سنی مشاهده نشد.

زلزله

ترس از زلزله

ترس ناشی از زلزله یا ترس در هنگام لرزش، برای فرد خطرناک تر می کند و باعث ترس خود و دیگران می شود.
هنگامی که یک زلزله شروع می شود، واکنش های زیر رخ می دهد:
ابتدا اختلال روانی و عاطفی وجود دارد، سپس اضطراب و تنش ایجاد می شود
اضطراب و استرس می تواند باعث اضطراب و اختلال در رفتار و عملکرد ذهنی شود. اگر اضطراب و نگرانی فروکش نکند، ممکن است فرد به روان پریشی واکنشی مبتلا باشد. هنگامی که واکنش های عاطفی و استرس اضطراب شدید می شود، اختلالات روانی، به ویژه اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) احتمالا ایجاد می شود.
اگر فرد عاقلانه عمل کند، به جای رفتار عاطفی، واکنش های حاد و اولیه به شکل اضطراب به تدریج کاهش می یابد. سپس به تدریج پاسخ های انطباقی و اقدامات متقابل ظاهر می شود.
مطالعه این مطلب به شما پیشنهاد می شود :
چه زمانی باید به متخصص اعصاب و روان مراجعه کنیم؟
حمایت اجتماعی و خانوادگی و احساس اعتماد، امنیت و حمایت برای ایجاد انسجام و یکپارچگی روانی و افزایش عزت نفس ایجاد می شود. بنابراین یکی از اعضای خانواده که بیش از دیگران بر عواطف و اعصاب تسلط دارد، باید دیگران را در مکانی امن جمع کند و با تنفس عمیق، آرامش و آرامش آنها را آرام کند و تا پایان لرزش، حمایت و دعا کند.
در صورت نبود امنیت در خانه یا محل سکونت، آثار تخریب بر روی دیوارها نمایان است، پس از وقوع زلزله آن را در مکانی امن بگذارید، بسته حاوی اشیای قیمتی و مدارک و گران قیمت را بردارید و به همراه خانواده به محوطه باز بروید.
در صورت بروز علائم زیر در فرد، مراجعه فوری به روانشناس برای درمان زودهنگام و پیشگیرانه ترس ها و نگرانی ها ضروری است. زیرا افراد آسیب پذیری که پاسخ روانی قوی و مخربی دارند می توانند در حین زلزله دچار بیماری ها و آسیب های شدید روحی، قلبی، تنفسی یا سایر موارد شوند.

زلزله

این علائم عبارتند از:
شایع ترین علائم و نشانه های پس از تجربه اضطراری زلزله
• اختلالات خواب
• درد فک
• درد شانه
• گردن درد
• کمر درد
• سردرد تنشی
• تپش قلب و گاهی اوقات ضربان قلب نامنظم
• اسهال یا یبوست
• بی اشتهایی یا پرخوری
• اسپاسم و گرفتگی عضلات
• خستگی زودرس
• سردی دست و پا
• تنفس سریع و کوتاه
• درد قفسه سینه
• واکنش های شبه آلرژیک
• افسردگی
• تعادل، تعادل
• تحریک پذیری و کج خلقی
• نا سازگاری
• از دست دادن اعتماد به نفس
• بی حوصلگی
• عصبانی بودن
برای درمان مشکلات خود و جلوگیری از تبدیل سریع آنها به یک بیماری جدی به روانشناس مراجعه کنید.

 

مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود :
درمان شناختی رفتاری (CBT) چیست؟ هر آنچه که باید بدانید
بر اساس پژوهش های انجام شده میزان اختلال استرس پس از سانحه در زنان بیشتر از مردان بود. از سوی دیگر، سایر مطالعات رابطه معناداری بین PTSD و جنسیت پیدا نکردند. تعداد این بیماری در افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد و در افراد با تحصیلات بالاتر کمتر از افراد بدون تحصیل بود. میزان اختلال استرس پس از سانحه در افراد مسن بیشتر از بزرگسالان جوان بود. میزان اختلال استرس پس از سانحه بر حسب گروه سنی متفاوت بوده و بیشترین میزان آن در گروه های سنی 30 تا 41 تا 50 سال رخ می دهد و این میزان در کودکان بیشتر است.

زلزله و PTSD

PTSD چیست و چگونه شروع می گردد؟

در زندگی روزمره، همه می توانند حوادث استرس زا، ترسناک و خارج از کنترل را تجربه کنند. ممکن است دچار یک حادثه رانندگی شویم، قربانی تجاوز جنسی شویم، شاهد یک حادثه دردناک  و یا قربانی حوادث طبیعی مانند سیل ، زلزله و … باشیم. پلیس، آتش نشانان و امدادگران اورژانس بیشتر با این نوع حوادث مواجه می شوند که اغلب ترسناک تر هستند. سربازان ممکن است هدف تیراندازی یا انفجار قرار گیرند یا شاهد کشته شدن و مجروح شدن همرزمان خود باشند.
اکثر مردم پس از مدتی بدون هیچ کمکی بر آن غلبه می کنند. اگرچه در برخی افراد واکنش تلخی ایجاد می کند که می تواند ماه ها یا سال ها ادامه یابد. ما این واکنش را اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می نامیم.
مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود:
نوروفیدبک چیست ؟ چه کاربردهایی دارد؟
PTSD یک عکس العمل جسمی – روانی به یک حادثه ناگوار است. PTSD می تواند بلافاصله پس از آن حادثه و یا با تاخیری چند هفته ای تا چند ماهه آغاز گردد، اما معمولا در طی شش ماه پس از حادثه اتفاق می افتد. در حوادث ناگوار معمولا امنیت یا جان فرد و یا اطرافیانش مورد تهدید قرار می‌ گیرند. تصادفات شدید جاده ای، بلایای طبیعی مانند طوفان و زلزله، مصیبت های ساخته دست بشرمانند جنگ، به گروگان گرفته شدن، زندانی شدن و تجربه حملات تروریستی، انواع تجاوز (حمله فیزیکی، تجاوز و آزار جنسی‌، سوء استفاده به طرق مختلف، دزدی، زورگیری و تهدید جانی) و همچنین تشخیص بیماری ناعلاج برای یک فرد همگی میتوانند باعث PTSD شوند. گاهی حتی حوادث غیر مستقیم مانند شنیدن اخبارغیرمنتظره برای اطرافیان و یا مرگ ناگهانی و یا دلخراش نزدیکان می توانند آغازگر PTSD باشند.
این مقاله برای هر کسی که چنین تجربه تلخی را داشته یا کسی را می شناسد که چنین تجربه تلخی را داشته است مفید است.

زلزله و کودکان
PTSD چگونه شروع می شود؟

PTSD می تواند پس از هر رویداد آسیب زا شروع شود. حادثه غم انگیز حادثه ای است که در آن احساس خطر می کنیم، خطر می کنیم یا مرگ یا جراحت دیگران را می بینیم. برخی از نشانه های آشکار حوادث تلخ عبارتند از:
تصادف شدید جاده ای
درگیری نظامی
تخلفات شخصی جدی (مانند تجاوز جنسی، تجاوز فیزیکی، سوء استفاده، سرقت، اخاذی)
گروگان گرفته شد
حمله تروریستی
اسیر جنگی بودن
بلایای طبیعی مانند زلزله ، سیل ، صاعقه و …
بیماری صعب العلاج داشته باشد
حتی شنیدن در مورد مرگ غیرمنتظره و ناگهانی یکی از دوستان یا اعضای خانواده می تواند باعث PTSD شود
زلزله و کودکان
علائم PTSD

می تواند پس از یک تاخیر چند هفته یا ماه، معمولا در عرض 6 ماه از رویداد آسیب زا شروع شود.
بسیاری از افراد غمگینی عمیق، افسردگی، اضطراب، احساس گناه یا خشم را تجربه می کنند. علاوه بر این احساسات قابل درک، سه نوع علائم اصلی وجود دارد:
1- فلش و رویای شما:
این حادثه در برابر چشمان شما تکرار می شود. این می تواند یک فلاش بک در طول روز یا یک کابوس باشد. آنها می توانند آنقدر واقع بینانه به نظر برسند که احساس کنید این رویداد واقعاً در حال وقوع است. شما می توانید آن را در ذهن خود ببینید، اما می توانید دوباره احساسات (ترس، عرق کردن) یا حواس فیزیکی (شنوایی، بویایی، درد) را که اتفاق افتاده است، تجربه کنید.
چیزهای عادی می توانند باعث فلاش بک شوند. به عنوان مثال، رانندگی در هوای بارانی و تصادف می تواند یک فلاش بک در روز بارانی ایجاد کند.
مطالعه این مطلب پیشنهاد میشود:
خطر قاتل خاموش در کمین مردان
2- پرهیز از انتخاب و بی تفاوتی:
زنده کردن خاطرات می تواند بسیار طاقت فرسا باشد، بنابراین می توانید با چیزهایی مانند سرگرمی، سخت کار کردن، یا حل یک تخته یا معما آنها را نادیده بگیرید. از مکان ها و افرادی که باعث می شود رویداد را به خاطر بسپارید، دوری می کنید.
ممکن است کاملاً بی تفاوت باشید. شما با دیگران ارتباط ضعیفی برقرار می کنید و در نتیجه زندگی و کار برای شما دشوار می شود.
3- در حالت گارد:
شما همیشه می توانید هوشیار باشید، گویی در انتظار خطر هستید. شما نمی توانید آرامش داشته باشید. شما احساس اضطراب می کنید و در به خواب رفتن مشکل دارید. اطرافیان شما می بینند که شما بی قرار و بی قرار هستید.
چه چیزی PTSD را بدتر می کند؟
هر چه حادثه آسیب زاتر باشد، احتمال ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) بیشتر می شود.
مرگ ناگهانی و غیر منتظره
بلایا مکرر هستند و برای مدت طولانی ادامه دارند
وقتی نمی توانیم از تصادف فرار کنیم
فاجعه ای که انسان ساخته است
وقتی افراد زیادی می میرند
تصادفی که منجر به ناتوانی یا قطع عضو شد.
وقتی کودکان قربانی می شوند

زلزله و PTSD

آیا رویدادهای روزمره می توانند باعث PTSD شوند؟

هر کسی ممکن است هر از گاهی استرس را تجربه کند. متأسفانه کلمه استرس با دو معنی مختلف استفاده می شود:
حس درونی ما از نگرانی و فشار جسمی و روحی.
سوالی که پیش می آید این است که آیا اثرات روانی این اختلال فقط برای افراد ساکن منطقه حادثه زده به وجود می آید یا اینکه با توجه به استفاده تمام اقشار جامعه از اینترنت و پیگیری اخبار از رسانه ها ممکن است این اختلال و یا افسردگی و اضطراب و استرس برای افرادی که ساکن منطقه حادثه زده نیستند نیز به وجود بیاید؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله امکان دارد برخی از افراد که حساستر هستند ممکن است دچار اضطراب و استرس و در طولانی مدت دچار افسردگی و پرخاشگری شوند.
مطالعه این مطلب پیشنهاد می شود:
افسردگی در کودکان

چگونه بفهمم که دچار PTSD هستم؟

آیا تصادف غم انگیزی از آن نوع که قبلا در این  بخش توضیح داده شد، داشته اید؟
آیا حوادث و بلایای طبیعی مانند زمین لرزه و سیل و … را تجربه کرده اید ؟
آیا خاطرات زنده، فلاش بک یا کابوس دارید؟
آیا سعی می کنید از چیزهایی که به شما یادآوری می کنند اجتناب کنید؟
آیا گاهی اوقات احساس بی حسی می کنید؟
آیا بی دلیل از بی قراری و اضطراب رنج می برید؟
آیا بیش از حد معمول می خورید، می نوشید یا مواد مخدر مصرف می کنید؟
آیا احساس می کنید نمی توانید خلق و خوی خود را کنترل کنید؟
آیا برای شما دشوار است که با دیگران کنار بیایید؟
آیا احساس می کنید برای مدیریت آن باید واقعاً مشغول باشید؟
احساس ناراحتی یا خستگی؟
اگر این علائم کمتر از 6 هفته پس از حادثه باشند و بهتر شوند، ممکن است یک پاسخ تطبیقی ​​طبیعی باشد. اگر این علائم بیش از 6 هفته پس از حادثه باقی ماند، حال شما بهتر نیست، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

 

رزور نوبت

سخن پایانی :

در صورتیکه از آن دسته از افرادی هستید که خبرها را از طریق شبکه های اجتماعی و رسانه ها پیگیری می کنید باید به سلامت روان خود اهمیت بیشتری بدهید زیرا با هربار بررسی شبکه های  اجتماعی شما با بمباران خبرها و حوادث روبرو میشوید و این تاثیر نامطلوبی بر سلامت روانتان می گذارد . در طولانی مدت ممکن است دچار پرخاشگری، عصبانیت ، افسردگی و اضطراب و استرس شوید.بنابراین توصیه ما به شما این است که اگر از روحیه حساستری برخوردار هستید زمان را مدیریت کنید و از شبکه های اجتماعی و اخبار  و اینترنت دوری کنید. نکته مهم در این رابطه سلامت روان شماست، مراقب سلامت روان خود باشید.

 

منابع :
خبرگزاری شفقنا
خبرگزاری انتخاب
خبرگزاری یورونیوز
خبرگزاری ایسنا
خبرگزاری مشرق نیوز
خبرگزاری تسنیم
وبسایت دکتر کرم پور
مجله سیب
مجله ایترنتی دکتر دکتر
پذیرش 24
درمانکده
کالج سلطنتی روانپزشکان
پایگاه مجلات تخصصی نور
علم نت
مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
img

حدود دوازده سال است که در زمینه نوروساینس و درمان های علوم اعصاب در مشهد مشغول به فعالیت هستم. پس از کسب تجربه در مراکز مختلف در شهر مشهد، با گرد هم آوردن بهترین تیم درمان و همچنین تهیه بروز ترین تجهیزات در مرکز اعصاب و روان نوین، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستم. شماره پروانه روانشناسی: ۱۲۵۹۶۶۷ شماره نظام روانشناسی: ۲۹۱۰۵ عضو انجمن روانشناسان آمریکا (APA): C2002264541 کاندیدای دکتری تخصصی روانشناسی عضو نظام روانشناسی عضو انجمن عصب شناسی عضو انجمن علوم اعصاب ایران عضو انجمن علوم و فناوری های شناختی ایران سوابق همکاری درمانگاه مغز و اعصاب شرق ایران از 1401 تا اکنون سرتیم درمان نورساینس مرکز اعصاب و روان نوین تاکنون – ۱۴۰۰ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب مرکز آرن ۱۳۹۹-۱۴۰۱ سرتیم درمان نوروساینس بیمارستان شمس الشموس ۱۳۹۹-۱۴۰۱ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب واحد برتر بیمارستان با ۹۲.۵ درصد رضایتمندی درمانگاه حسین ابن علی ۱۳۹۸-۱۴۰۱ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب کلینیک سبک زندگی – تحت نظارت بهزیستی خراسان رضوی ۱۳۹۸-۱۳۹۹ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب کلینیک جراحی اعصاب و روان دکتر آبیلی ۱۳۹۹ سرپرست دپارتمان علوم اعصاب مرکز نوین پاژ ۱۳۹۶-۱۳۹۷ همکاری با مجموعه قلم چی جهت ارزیابی دانش آموزان کنکوری مرکز بهار دانش ۱۳۹۶ ۱۰ ماه – دوره های سوپر ویژنی، نوروفیدبک مقدماتی و پیشرفته مقالات مقایسه اثربخشی دو روش درمانی نوروفیدبک و درمان شناختی _ رفتاری CBT بر اضطراب اجتماعی ۱۳۹۸ برای مشاهده مقاله در سایت سیویلیکا اینجا کلیک کنید. بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر کیفیت خواب و شدت بی خوابی در بیماران مبتلا به اختلال خواب ۱۳۹۸ برای مشاهده مقاله در سایت سیویلیکا اینجا کلیک کنید. سخنرانی ها پنجمین کنفرانس بین المللی روانشناسی مدرن، مشاوره و علوم آموزشی – دانشگاه جورجیا ۲۰۲۰ ارائه مقاله کنفرانسی نهمین سمپوزیوم نوروپسیکولوژی شناختی ایران ۱۳۹۸ ارائه مقاله کنفرانسی

نوشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند